Бюджетний 3D друк для початківців

Покажіть, розкажіть, навчіть... Покрокові інструкції з фото
Відповісти
Aem
Мой типоразмер: H0
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1113 times

Бюджетний 3D друк для початківців

Повідомлення Aem »

варто відразу зазначити, що бюджетний - термін умовний, відносно дуже дорогого залізничного моделізму загалом. Розглядати я буду фотополімерний друк, бо це те що з мого власного досвіду
По-перше вам треба 3д принтер. Я б міг довго розповідати про свій доступ з першим Anicubic Photon, але раджу відразу взяти якийсь принтер з монохроматичним екраном. У інтернеті я бачу, що вони зараз коштують від 7500 грн. 1 шар буде засвічуватись на 8 секунд, а 1,5. Термін експуатації монохроматичних екранів від 2000 годин, враховуючи короткий час експозиції, вистачити одного має на дуже довго.
По-друге виріб після друку треба дозасвітити, бо він типу жорсткої гуми. Зазвичай радять лампу для сушки нігтів, але не раджу. Там 4 ртутних лампи, вони швидко псуються. Краще взяти світлодіодний уф світильник за ті ж гроші і не доведеться витрачати стільки ж на додаткові лампи
По третє -деталі після друку треба промити від смоли (і дивіться щоб на модель не потрапили прямі сонячні промені, доки ви її не помили, бо так і застигне). Є ті що змиваються водою, є ті що спиртом. Водою зручніше і дешевше, спиртом міцнішее і мабуть більш долговічне, по деякій інформації. Зазвичай промивають ізопропиловим спиртом. Щоб витрачати спирт (ізопропіловий) дещо менше, то радять промивати у 2 заходи, змінюючи спирт. Потім забруднений треба перелити у окремі банки і виставити на світло, щоб воно за кілька діб осіло і можна було ще кілька разів промивати. Краще мати респіратор з фільтрами проти органічних випарів, бо смола не корисна, та і спирт при роботі штиряє сильно. і рукавички, бо у когось наче аллергія буває
Так як смола потребує певної температури (близько 25 градусів), інакше вона стає густою і при температурі менше 20 градусів росте вірогідність браку, то раджу завести якийсь обігрівач. Я нещодавно купив як раз для принтерів мініобігрівач (від 2200 грн. Дещо дорогувато, але друкувати стало помітно краще, тому вважаю виправданним). І додаткого з пінополістиролу склеїв короб для принтера, щоб зимою температура у ньому трималась краще
Щодо самой смоли - за останні роки вона здешевшала десь на чверть чи навіть третину і зараз базова коштує близько 1200 грн за літр. Одного літра зазвичай вистачає на 3-4 моделі, залежно від їх розміру. Бо на 2-3-2В мабуть у суммі пішло більше половини пляшки, з бракованними роздруківками. А маленьких паротягів 19 сторіччя можна дуже багато надрукувати з 1 літра
Востаннє редагувалось 04 березня 2026, 10:21 користувачем Aem, всього редагувалось 1 раз.
Aem
Мой типоразмер: H0
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1113 times

Re: Бюджетний 3D друк для початківців

Повідомлення Aem »

якщо є свій принтер, то корисно мати змогу самому робити 3д моделі. Я роблю у звичайній полігональній 3D графіці у Blender, бо я і раніше був з нею знайомий. А загалом э спеціальні програми для проєктування
Смола має відчутний запах і взагалі не корисна, тому принтер треба виставляти десь де є вентиляція або не перебувають люди
Загалом підбити підсумки - якщо ви хочете 1-2 моделі зробити, то принтер вам мабуть ні до чого і дешевше буде замовити на стороні. Якщо ж хочете якусь коллекцію, то покупка може бути цілком виправданна. Тим більше якщо ви хочете робити моторизованні, то ви будете переробляти ходову та вносити зміни не раз, поки не напрацюєте конструкцію, яка вас задовольнить. А оскільки модель аж ніяк не складається тільки з друкованних частин, а потребує майстерні з мінімальним обладнанням та супутні матеріали, то витрати на 3д друк вже не будуть такими високими
Щодо міцності -по маєму досвіду водирозчинні смоли більш крихкі, але друкуються дещо краще. ABS like смоли мають деяку пружність і більш міцні. Десь на рівні звичайного негнучкого пластику. Так як вони непогано обробляються напилками, то для рухомих частин та навантаженних краще робити металеві вставки. Бо у мене викливає подив, коли деяі люди роблять рухомі моделі з суцільної смоли, цікаво на який ресурс вони розраховують
Загалом про тонкощі роботи можна написати величезний текст, але це можна вже конкретно уточнювати, якщо у когось виникнуть питання. Просто скажу що зробити самому рухому залізничну модель пристойної якості та ходовий якостей цілком можливо і згодом стає навіть не складно
Відповісти

Повернутись до “Устаткування, матеріали, технології та мастер-класи”