Ремонт моторчиків piko
-
- Мой типоразмер: НО
- Been thanked: 2 times
Ремонт моторчиків piko
Доброго дня шановне панство. В моделізмі я новочок, в єпохах ще не розуміюся... Але так сталося що з деякого часу у мене назбиралося де- кілька локомотивів і вагонів. Тим паче моєму синові це до душі. І от я вирішив звернутися до вас за допомогою. Має декілька локомотивів. У них проблеми з моторами. При роботі іноді видають звук скриготіння і локомотив підтормажує. Проблема в самих моторах. Може підскажите як їх ремонтуєте?
- burbon
- Супермодератор
- Мой типоразмер: TT, Z, H0e
DIGITAL DCC/mfx
Ремонт, обслуговування та оцифровка моделей Z, N, TT, H0, 1, G - Has thanked: 226 times
- Been thanked: 917 times
Re: Ремонт моторчиків piko
Вітаю Вас на форумі!
Для початку треба зрозуміти про які мотори Piko йде мова. Майже на 99% впевниний що про старопіковські мотори, але уточнення зайвим не буде.
Скорійш за все Вашу проблему вирішить миття двигуна з подальшим змощуванням валів в зоні підшипників ковзання.
Мити можна чистим спиртом 72%-96% або з дадованням в спирт 25-30% бензину "галоша". Також гарний результат дає "змивка для плат" (*смывка для печатных плат)
Змащувати треба без фанатизму, бажано фірмовими мастилами. Якщо такових немає то в більшості випадків для старих двигунів підходить мастило для швейних машинок.
P.S. в цій темі теж дещо є
Для початку треба зрозуміти про які мотори Piko йде мова. Майже на 99% впевниний що про старопіковські мотори, але уточнення зайвим не буде.
Скорійш за все Вашу проблему вирішить миття двигуна з подальшим змощуванням валів в зоні підшипників ковзання.
Мити можна чистим спиртом 72%-96% або з дадованням в спирт 25-30% бензину "галоша". Також гарний результат дає "змивка для плат" (*смывка для печатных плат)
Змащувати треба без фанатизму, бажано фірмовими мастилами. Якщо такових немає то в більшості випадків для старих двигунів підходить мастило для швейних машинок.
P.S. в цій темі теж дещо є
Лучше много раз по разу, чем ни разу много раз...
- youdmit
- Мой типоразмер: H0, H0e
- Has thanked: 1951 times
- Been thanked: 4008 times
Треба спочатку подивитися, в якому стані ті підшипники. Можуть бути розбиті так, що ніяке змащування не допоможе.
Я сотый раз, опять начну сначала... (А.Макаревич)
-
- Мой типоразмер: НО, N
- Has thanked: 1001 times
- Been thanked: 298 times
Вітаю, шановний колего, на форумі!
Юрій Олександрович та пан Ігор дали вичерпані поради. Разом з тим, маю гадку, що може не в двигуні справа (забрудненність - то окремо), а тріщини на трибках на вісях колпар?
Юрій Олександрович та пан Ігор дали вичерпані поради. Разом з тим, маю гадку, що може не в двигуні справа (забрудненність - то окремо), а тріщини на трибках на вісях колпар?
Моделювання - не копіювання, а мистецтво відображення!
-
Промивка, чистка, не допомагає. Не розібрався як скинути фотографії на форум. Я б показав. Я просто на барахолці купив ящик різних вагонів , рельс, і тепловозів , електровозів.. Проблема коли подаєш напругу на моторчик, він стартує, але потім скидає оберти і скриготить. Меньшу напругу дав, то норм. Може втулки розбиті? Щітки міняв, чистив колектор, нічого не допомагає... І це різні моделі
Наприклад електровоз є44 (в мене є три штуки ) у всіх не їздять тележки... Ривками або гудуть , скриплять і не швидко їдуть... Хоть і різних років локомотиви ( на втулках і без, і токоз'єм з торця кола) . Ну блін ... Що дохлі мотори?... Все перечастив , вмикав без шестерень, запускаю від лабораторного б.ж. Коли мотор ричить то сила струму пригає да 800 Ма , і падають оберти. І мотор гріється
Наприклад електровоз є44 (в мене є три штуки ) у всіх не їздять тележки... Ривками або гудуть , скриплять і не швидко їдуть... Хоть і різних років локомотиви ( на втулках і без, і токоз'єм з торця кола) . Ну блін ... Що дохлі мотори?... Все перечастив , вмикав без шестерень, запускаю від лабораторного б.ж. Коли мотор ричить то сила струму пригає да 800 Ма , і падають оберти. І мотор гріється
-
- Мой типоразмер: H0
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 15 times
Треба почистити ламелі колектора. І головне! Товстою голкою прочистити проміжки між ламелями. Там зібралися продукти зносу щіток, вони проводять струм, і тому такі показники на амперметрі.Okeksandrshasta писав: ↑20 серпня 2024, 01:26. Коли мотор ричить то сила струму пригає да 800 Ма , і падають оберти. І мотор гріється
-
Чистив в першу чергу... Наждачкой нулевкою. І зубочисткою між ламедями. Все те саме
-
- Мой типоразмер: Н0
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 192 times
Скиньте відео зі звуком спочатку, послухаєм. На фоні сучасних двигунів нормальну роботу старопіковського можна прийняти за несправність 

Рашистам - пекло!
-
- Has thanked: 799 times
- Been thanked: 454 times
Ремонтував вже не один Е44, а також аналогічні за конструкцією Е11, та Е42. Так, дійсно, правильно пише наш колега по щастю mechanic мати такі електровози . Треба повністю розібрати мотори і все всередині почистити.Okeksandrshasta писав: ↑20 серпня 2024, 01:26Промивка, чистка, не допомагає. Не розібрався як скинути фотографії на форум. Я б показав. Я просто на барахолці купив ящик різних вагонів , рельс, і тепловозів , електровозів.. Проблема коли подаєш напругу на моторчик, він стартує, але потім скидає оберти і скриготить. Меньшу напругу дав, то норм. Може втулки розбиті? Щітки міняв, чистив колектор, нічого не допомагає... І це різні моделі
- Stinky
- Супермодератор
- Has thanked: 1400 times
- Been thanked: 3009 times
- Контактна інформація:
Я думав що придбати ящ Піко це наукова фантастика.
Але ні, бачу ще таке зустрічаєтся. 
Невідомо як жили оті моделі. Може в двигунах одна катушка мертва, може не рідні вуглі. Без фото відео не розібратися.

Невідомо як жили оті моделі. Може в двигунах одна катушка мертва, може не рідні вуглі. Без фото відео не розібратися.

-
- Has thanked: 429 times
- Been thanked: 516 times
Ще збільшення струму можливо внаслідок зсуву колектора відносно обмоток двигуна. Старі мотори Піко досить часто цим грішать. При правильній установці колектора струм двигуна мінімальний.
-
Ось і я так гадаю. Просто коли статор мотора прижимаеш звук роботи міняється.
-
- Has thanked: 429 times
- Been thanked: 516 times
Там скорише не зсув, а прокручування відносно осі. Треба щоб ламелі коллектора були в необхідному положенні відносно обмоток ротора.
-
Блін, та який зсув!? Я ж кажу. .... Що може бути проблема з втулками чи ні!? Ламелі в нормі. Опір між обмотками 60-70 Ом. Я вже статора місцями міняв. Ротори міняв. Шайби підкидав ... Фігня та сама... Що немає майстрів які за 50 років не знайшли рішення проблеми!?
- Stinky
- Супермодератор
- Контактна інформація:
Дядьку, що за тон? Пропоную припинити істерію та додати хоча б одне відео. Бо теоретично вже всі варіанти обсосали. Взагалі особисто мені дивні такі складні проблеми зі старою і доволі надійною технікою. 
Всі ці оми, пускові токи, лабораторні шняги... Підьеднав до цеглини, воно лібо працює, лібо ні. Все.

Всі ці оми, пускові токи, лабораторні шняги... Підьеднав до цеглини, воно лібо працює, лібо ні. Все.

- burbon
- Супермодератор
DIGITAL DCC/mfx
Ремонт, обслуговування та оцифровка моделей Z, N, TT, H0, 1, G - Has thanked: 226 times
На малому ході все ок, потім починається візг з підвищенням струму. Це каже про одне: підшипники. З підвищенням обертів вал починає кидати по стінках просадженого сухого підшипника, входячи в резонанс звідки і підвищення опору і як наслідок підвищення струму.
В момент виходу на резонанс додайте каплю не дуже рідкого мастила і подивитися чи щось зміниться.
В момент виходу на резонанс додайте каплю не дуже рідкого мастила і подивитися чи щось зміниться.
- Muton
- Has thanked: 1027 times
- Been thanked: 1163 times
Давайте почнемо з цього.Okeksandrshasta писав: ↑21 серпня 2024, 23:51Не розібрався як скинути фотографії на форум. Я б показав.
- burbon
- Супермодератор
DIGITAL DCC/mfx
І розмір файлу не повинен перевищувати 1мБOkeksandrshasta писав: ↑21 серпня 2024, 23:51Не розібрався як скинути фотографії на форум. Я б показав.
-
А я гадаю чому в мене помилку видає про розмір файлу. .. Ну 1 Мб це вже зовсім....а відео як закинути!? Ссилку скидати на файлообмінник
?

- Stinky
- Супермодератор
- Контактна інформація:
Ресурси форума не гумові, тому є невеличке обмеження ємності файлу. Народ зазвичай кидає багато фото матеріалів і вже звик корегувати розмір в редакторах.Це не складно. 
По відео, якщо воно з ютубу то є відповідна кнопка : Якщо з інших місць то можна просто додати ссилку.

По відео, якщо воно з ютубу то є відповідна кнопка : Якщо з інших місць то можна просто додати ссилку.